18 Temmuz 2008 Cuma

Oracle Utilities

Introduction to Oracle Utilities
Oracle Utilities’e Giriş:

Oracle's database utilities şunları sağlar:

Data ve metadatanın Data Pump Export and Import kullanarak bir databaseden başka yere yüksek hızda taşınmasını sağlar.

Extract and manipulate, database objeleri için metadatanın representation’larını Metadata API kullanarak tamamlar.

Data ve metadatanın hepsini ya da bir kısmını Data Pump API kullanarak bir database’den diğerine taşır.

SQL*Loader kullanarak operating system dosyalarından ya da external tablolarını kullanarak external sources’tan oracle tablolarına veri yükler.

Redo log dosyalarını, LogMiner’lı SQL arayüzüne sorgular.

DBDATAFY ile data-dosyasında ya da bir çevrimdışı (ör: backup) database’de fiziksel data yapısını bütünlük kontrollerini icra eder.

DBNEWID yardımcı programını kullanarak, bir işlemsel database için database adı (DBNAME) ve dahili database tanıtıcısını (DBID) sağlar.

Overview of Data Pump Export and Import
Oracle Data Pump teknolojisi, databaseden başka bir database’e data ve metadataların çok hızlı taşınmasını etkinleştirir. Bu teknoloji, Oracle’ın data taşımasının temelidir (Data Pump Export and Data Pump Import).
Data Pump, data ve metadataların alt kümesinin hareket edip etmemesi gerektiğini belirtmenizi sağlar.
Bu, Export ve Import parametreleri boyunca uygulanan data filtreleri ve metadatalar filtreleri kullanılarak yapılır.


Data Pump Export
Data Pump Export ‘dump file set’ denilen işletim sistem dosyalarının bir kesinine data ve metadatalerın unload olması için bir yardımcı programdır. ‘Dump file set’, Data Pump Import yardımcı programıyla başka bir sisteme taşınabilir ve tarafından yüklenebilir.
Dump file kümesi; table data, database object metadata, and control information içeren bir ya da daha fazla disk dosyasının oluşumudur.
Dosyalar sadece Data Pump Importla okunabilen binary formatta yazılır. Import işi sırasında Data Pump Import, bu dosyaları dump file içindeki her database nesnesini yerleştirmek için kullanır.


Data Pump Import
Data Pump Import, export dump dosyalarının hedef sisteme yüklemeye yarayan programdır. The dump file; table data, database object metadata, and control information içeren bir veya daha fazla disk için hazırlanır. Dosyalar, binary formatta yazılır.


Overview of the Data Pump API
Data Pump API'SI, başka bire bir databaseden bir site için data ve metadatalerin bir bölümünü ya da bütünü taşımak için bir çok hızlı bir mekanizma sağlar. Data Pump API'SIni kullanmak için, sen DBMS DATAPUMP PL-SQL paketinde sağlanmış procedure’ler kullanılır. Data Pump Export'si ve Data Pump Import işlemleri, Data Pump API'SInde bulunur.

Overview of the Metadata API
Meta dataler uygulama programlama arayüzü (API) şunları sağlar:

Object's meta data tiplerine XML olarak erişilir.

XML in çevrilmesinin çeşitli yolları vardır bunların bir tanesi de SQL in kullandığı DLL dosyalarıyla gerçekleşir.

Meta datalar API'SIni kullanmak için, DBMS_METADATA PL/SQL paketinde sağlanmış procedureler kullanılır. Databasedeki her entitiy, Meta datalar API'SInin amaçları için, object type’ına ait olan object gibi şekillendirilir. Örneğin, scott.emp tablosu objecttir ve object type’ı TABLE'dır. Bir object'nin metadatalarını fetch edildiğinde, object type’ını belirtmelisiniz.

Hiç yorum yok: