27 Ağustos 2008 Çarşamba

BUSINESS INTELLIGENCE

Neden İş Zekası Demişler?
Bu kavram ilk olarak 1989 yılında Gartner Inc. firmasında analist olarak araştırma yapan Howard Dresner tarafından kullanılmıştır. O tarihe kadar DSS (decision support system) ve EIS (executive information system) gibi karışıklık yaratan kavramlar kulanılmaktaydı. Burada zekadan çok aslında bir yönlendirme söz konusu. Business Intelligence uygulamaları sayesinde karar vericiler,stratejik ve operasyonel kararlarında daha doğru ve hızlı adımlar atabilmektedirler.
Bu yazımızda Business Intelligence kapsamında Dataware house yapısından ,özelliklerinden ; ETL nedir, nasıl işler ondan bahsedelim...
DATAWAREHOUSE ÖZELLLİKLERİ

1. 1- Database'de sorgularımız kişi bazında olur.
2. 2- Bir çok kaynak sistemden veri alındığı için bütünleşik bir yapı vardır.
3. 3- Değişkenlik göstermeyen data yapısı içerir.
4. 4- Historik datalar saklanır.

OLTP SİSTEMLER İLE DWH ARASINDAKİ FARKLAR dan bahsedecek olursak
OLTP sistemler sadece önceden tanımladığımız operasyonlar , fonksiyorlar için geçerlidir fakat dataware house'da ise o iş için özel olarak tamınlamış sorgular söz konusudur.OLTP sistemler hızlı çalışan ve sürekli sistemin update edildiği sistemlerdir, DHW de ise haftalık , aylık, vb... update run' ları çalıştırılabilir.Sorgu yapısına örnek verecek olursak satış-pazarlama bazında verşi ambarının inceleyecek olursak sorgumuz " Bu kampandan en cok yararlanan müşteri kim?" iken eğer bu soru OLTP sisteme uyarlanacak olursa şu şekilde değişebilir : "Bu kampanyadan elde edilen toplam gelir ne kadardır?" DWH özneye yönelik iken , OLTP nesnelere yönelik sorguları destekler.
Veri ambarınızı temsilen farklı farklı mimariler kullanabilirsiniz.

1. Basic Model : Kaynak sistemlerden verinin geldiği, veri ambarında toplandıgı ve kullanıcılara açıldığı mimari.
2. Ara Katmanlı Model : Veri ambarına verinin gönderilmeden önce ara bir katmanda toplandığı mimari.
3. Ara Katmanlardan ve Data Martlardan oluşan Model : Verinin kullanıcılara açılmadan önce çeşitli data martlarda toplandığı mimari.

ETL NEDİR ?
ETL verinin Kaynak sistemlerden seçilip , taşınıp hedef sisteme yüklenmesidir. (Extraction , Transformation , Loading 'in kısaltması)
EXTRACTION ile başlayacak olursak : Kaynak sistemden data almak dedik, bunu yaparken 2 yolla yapabiliriz

1. Full Extraction : Her seferinde kaynak sistemden bir alım yapacaksak bütüm veriyi alıyoruz.
2. Incremental Extraction : Fakat ıncrementalda "son run'dan" sonraki veriyi aktarıyoruz sadece.

TRANSFORMATION : DWH mimarisi olarak Ara katmanlı ve Data martlardan oluşan yapıdan bahsettik. Bu da bize şunu gösteriyor. Data :

1. Kaynak sistemden ara katmana
2. Ara katmandan veri ambarına
3. Veri ambarından data martlara taşınıyor...

Bu taşınma işlemi heterojen yapılar için(farklı farklı database'ler ya da farklı işletim sistemlerinin taşınmasında) FTP ile ya da Tablespace ler ile yapılıyor.
LOADING : Kaynak sistemden alınan veri son aşama olarak da hedef sisteme yükleniyor. Eğer elimiz de Unix file'ler ya da tablolar varsa bunlar SQL Loader ya da Extern Table'lar ile Hedef sisteme taşıyoruz .
Böylece ETL sürecimiz sonlanmış oluyor.

Hiç yorum yok: